Stan zapalny jest częścią odpowiedzi immunologicznej organizmu. Pojawia się w naszym organizmie pod wpływem jakiegoś czynnika, którym zazwyczaj jest bakteria lub uszkodzona tkanka. Nie jest to nic nadzwyczajnego, ale jeśli organizm nie może sobie z tym poradzić, to przewlekły stan zapalny może wyrządzić wiele szkód i przyczynić się do poważnych [...]
Hummus to bardzo smaczna roślinna pasta, której podstawą jest ciecierzyca, oliwa z oliwek, sezam, czosnek i przyprawy. Można ją z powodzeniem zrobić samemu, ale także kupić gotowce. Seria Vemondo oferuje mnóstwo wegańskich smakołyków, w tym także różnego rodzaju pasty do kanapek lub kawałków surowych warzyw. Nie mogło zabraknąć także hummusu. [...]
[...] żadnych innych zagęszczaczy i konserwantów. Skład 56% beszamel: sos beszamelowy , 20% sos pesto: 69% bazylia, 9% tarty ser (mleko, sól), 8% masło, 5% olej słonecznikowy, 3% oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia, sól, czosnek, 0,4% orzechy pinii, przyprawy, 18% świeży makaron jajeczny: semolina z pszenicy twardej, 27% jaja, 6% [...]
Dieta ketogeniczna to jedna z najpopularniejszych strategi żywieniowych w świecie fitness. Ludzie na całym świecie zabierają się za nią, żeby schudnąć i kontrolować poziom tkanki tłuszczowej. Czym jest dieta ketogeniczna? Jakie są jej rodzaje? Czy jest odpowiednia dla ciebie? To i jeszcze więcej w przewodniku poniżej. Suplementacja Wielu [...]
[...] można stawiać ją na równi z mięsem? Jest to szkodliwa i bezsensowna propaganda! Sam indyk nie jest w stanie stymulować wzrostu muskulatury, bo brakuje tu zdrowych tłuszczów (oliwa, awokado, olej rzepakowy, migdały, orzechy włoskie, tłuste ryby) i węglowodanów (ryżu, kaszy, makaronu, ziemniaków itd.). Sama czekolada spowoduje wyniszczenie ustroju, [...]
[...] żywieniowe? Podkreślają one istotę żywności nieprzetworzonej, zwracają się w kierunku dużej ilości produktów pochodzenia roślinnego wraz ze zdrowymi tłuszczami roślinnymi (oliwa, awokado, orzechy, ziarna) i umiarkowanymi ilościami ryb, zwłaszcza tłustych ryb morskich. Są one ubogie w żywność przetworzoną, żywność z dodatkiem cukru, utwardzonych [...]
"Men's Health / maj 2007: Olej rzepakowy "oliwą północy". Nasz polski olej rzepakowy jest nawet zdrowszy niż oliwa z oliwek. Jeszcze niedawno większość lekarzy twierdziła, że absolutnie najzdrowszym tłuszczem roślinnym jest oliwa z oliwek, a olej rzepakowy nadaje się się co najwyżej do produkcji biopaliw. Sytuacja uległa zmianie - olej [...]
Witam, Które źródło tłuszczów będzie najlepsze? A może stosować wszystkie cyklicznie. Macie jakąś wyrobioną opinię a może ktoś zna badania? OLEJ Z RYŻU nasycone:18g jednonienasycone:43g wielonienasycone:39g(omega6/omega3 brak danych) Wit. E: 8,6mg OLIWA Z OLIWEK nasycone:13,8g jednonienasycone:69,1 wielonienasycone:8,5(omega6-7,5g/omega3-1g) [...]
[...] kwasów. Tylko dwa zawierają zdecydowanie więcej: olej rzepakowy i sojowy. A rzepakowy najwięcej! Warto dodać, że rzepak nazywany bywa „oliwką północy", gdyż, podobnie jak oliwa z oliwek, zawiera dużo kwasu oleinowego (jeden z tłuszczów jednonienasyconych). Naukowcy przypuszczają, że działa on korzystnie na układ krążenia. To w takim razie [...]
Chciałbym żebyście pomogli mi i rozwiali pewne wątpliwości. Wiem że oliwa z oliwek i olej lniany to nie zamienniki, jednak chciałbym zapytać czy jest jakaś określona pora lub posiłek kiedy powinno się dodawać jeden i drugi. Oczywiście mowa o odchudzaniu. Moje zapotrzebowanie tłuszczy to 71,5g = 643kcal Jedna łyżeczka - 4,6g oleju, czy oliwy = 41,4 [...]
przeczytalem juz wiele postow na temat oliwy z oliwek i oleju lnianego ale nie otrzymalem jednoznacznej odpowiedzi ktory z tych prodoktow jest lepszy. fatkem jest to ze posiadaja one zdrowe tluszcze o3 i o6 .niejeden sie pewnie zastanawia ktory jest lepszy w naszej diecie .mam nadzieje ze w udtworzonym przezemnie poscie nastapi mala polemika na [...]
Witam, posiadam oliwe z oliwek extra virgin oraz Olej kokosowy tłoczony na zimno, nieoczyszczony extra virgin z typowym aromatem i smakiem dla kokosa. Który z tych olei będzie najlepszą alternatywą do smażenia ? Wyczytałem ,że olej kokosowy ma tłuszcze nasycone o średniej długości łańcucha, które przekształcane są przez organizm bezpośrednio w [...]
Czy można zastąpić oliwę z oliwek olejem rzepakowym? Słyszałem że olej rzepakowy również jest zdrowym tłuszczem, ale wolałbym usłyszeć to od bardziej doświadczonych :)
[...] (Kujawski z pierwszego tłoczenia). Wyniki przedstawiały się następująco: Oliwa z oliwek w 100 g -> 9,2 g tłuszczu Oliwa z pestek winogrona -> 9,2 g tłuszczu Kujawski -> 10,00 g tłuszczu Może mi ktoś powiedzieć dlaczego tak ceniona jest oliwa z oliwek mimo wyższej ceny np. od oliwy z pestek winogrona, która zawiera takie same wartości odżywcze ?
Witam. Mam problem... Rodzice szli na zakupy więc powiedziałem, żeby przy okazji zrobić je dla mnie (zawsze je robie sam, ale dzisiaj leniwy jestem ) Poprosiłem o Oliwę z oliwek, ale podobno nie było... Niestety o tym dowiedziałem się dopiero wtedy, kiedy zostałem szczęśliwym posiadaczem "mieszanki oleju słonecznikowego i oliwy z wytłoczyn z [...]
Mam pytanie... czego lepiej uzywac do smażenia zwykłych olejów roslinnych czy oliwy z oliwek? bo z tego co slyszalem to oliwa sie utlenia i nie wskazane jest jej stosowanie do smażenia.. to prawada? z góry dzieki pozdrawiam :)